Zöld juhar (kőrislevelű juhar) (Acer negundo L.)

Kép forrása
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Acnegundo.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Acer negundo L.

A zöld juhar (kőrislevelű juhar) a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe, a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába a Juhar (Acer) nemzetségbe tartozó lombhullató, alacsony vagy nagy termetű, szabálytalan alakú fa. Magassága átlagosan 12–15 m, ritkán  elérheti a 21 m-es magasságot is.  Kérge világosszürke és sima, de idővel keskeny barázdáktól árkolt és sötétebb lesz. Vesszői vaskosak, világoszöldek, a napfénynek kitett részek lilás vagy barnás színűek. A zöld juhar kétlaki, porzós és termős virágai egyaránt halványzöldek (portokjai azonban nálunk gyakran pirosak).

A zöld juhar azon kevés juhar közé tartozik, amelyeknek összetett leveleik vannak.

Észak-Amerikából származik, széles körben elterjedt a folyóparti és mocsári élőhelyeken az Amerikai Egyesült Államokban és Dél-Kanadától Észak-Mexikóig. Európába (Magyarországra is) a XVII. században került, a XIX. század végéről származik első hazai botanikai leírása.

A zöld juhar triterpenoidokat, triterpén szaponinokat és alkaloidokat tartalmaz.

Fájának nedve sok cukrot, továbbá fájdalom- és gyulladáscsillapító anyagot tartalmaz. A prériövezetben élő indiánok e nedvből még manapság is készítenek szirupot, de ez nem olyan édes, mint a cukorjuharé (Acer saccharum).

A zöld juhar  Magyarországon azért okoz természetvédelmi problémát, mert az ártéri puhafaligetekben jelenik meg, ahol eredeti termőhelyükről kiszoríthatja a szintén pionír jellegű őshonos fafajokat.

 

Szerző által felhasznált források

BIOLÓGIAI INVÁZIÓK MAGYARORSZÁGON. ÖZÖNNÖVÉNYEK Szerk: Mihály Botond és Dr. Botta-Dukát Zoltán TermészetBÚVÁR Alapítvány Kiadó, Budapest, 2004

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91rislevel%C5%B1_juhar