Süntök (Echinocystis lobata)

Kép forrása
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Echinocystis_lobata.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Echinocystis lobata

A süntök (wild cucumber, prickly cucumber, wild balsamapple) az ibolyavirágúak (Violales) rendjébe, a töškfŽéléŽk (Cucurbitaceae) csalá‡djá‡nak süntök (Echinocystis) nemzetségébe tartozó egyéves növény. Az amerikai kontinensről behurcolt növény.

A süntök többágú kacsaival felkapaszkodó, akár 7-8 m magasra felfutó, vékony szárú növény. A levélhónaljakban eredő, többágú finom mozgásokra képes kacsaival kapaszkodik. A kapaszkodás a kacs érintésre való érzékenységével magyarázható: az érintkezés helyén a kacs növekedése lelassul, az átellenes oldalon felgyorsul, aminek következtében a kacs rugószerűen feltekeredve körbefonja a megérintett ágat. A kacsok rögzülése után a tengelyük kiegyenesedik és megvastagszik, ezáltal a süntök szárát távol tartja a támasztékul szolgáló növénytől. Levelei hosszú levélnyelűek, karéjosan osztottak, az 5 karéj ép szélű, szálkás csúcsú, érdes. Egylaki növény. A termős virágok magánosak vagy a kacsok hónaljában rövid kocsányon ülnek többedmagukkal. A porzósak aprók, fehérek, összetett fürtöt alkotnak, a porzószálak összenőttek. A termés 3-4 cm hosszú, fiatalon nedvdús, éretten kiszáradó, hengeres, puha, tüskés, belsejét, a négy mag körül rostos szövet tölti ki.

Őshonos Északkelet Amerikában és Kanadában. Magyarországon első példányát 1904-ben írták le. Agresszíven terjedt és az 1920-as évek közepén, végén egyre több helyen előfordult, nem csak Magyarországon, de Közép Európa más országaiban is elterjedt.

ƒÉszak-Amerik‡ában az ™őslakosok mintegy pan‡áceakŽnét, azaz "mindent gy—ógy’ít—ó" gyó—gynšövŽénykŽént szŽéleskšöržűen alkalmazták. A porr‡á töšrt gyšökereket meleg borogatá‡skéŽnt  fejf‡áj‡ásra haszn‡ált‡ák. Forr‡ázatát gyomorproblém‡ák enyhítésére, kevŽésbéŽ sœúlyos vesebetegsŽégeket, reum‡át, meghžülŽést Žés lá‡zat kezeltek vele, friss’ít™őkŽént is alkalmazt‡ák. A gyšökerekbő™l f™őzšött nagyon keserűž teá‡t f‡ájdalomcsillap’ít—ókéŽnt adt‡ák.

A süntök kedvez™őtlenŸül befoly‡ásolja az ™őshonos nöšvŽényzet struktúœrá‡j‡át™. Az Žélő™helyek biodiverzit‡ás‡át csšökkenti, tšömeges elő™fordulá‡sa esetŽén elnyomhatja a kisebb mŽéretžű ™őshonos nšövŽényeket. V’ízzel való— terjedŽése rŽévŽén kšönnyen megjelenik a foly—ók mentén.

Szerző által felhasznált források

BIOLÓGIAI INVÁZIÓK MAGYARORSZÁGON - ÖZÖNNÖVÉNYEK II. Szerk: Dr. Botta-Dukát Zoltán Žés Dr. Mihály Botond, Budapest, 2006. ISBN 963 87073 2 1

http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCnt%C3%B6k