Átoktüske (Cenchrus incertus)

Kép forrása
http://www.conabio.gob.mx/malezasdemexico/poaceae/cenchrus-incertus/imagenes/inflorescencia.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Cenchrus incertus

Az átoktüske a p‡ázsitfüŸvek (Poaceae) csal‡ádjá‡ba tartoz—ó Cenchrus nemzetsŽégbe tartozó növény.

Az ‡átoktŸüske egyŽéves, felá‡lló— vagy elfekv™ő szá‡rœú, a csom—ókon gyakran legyöškerező, gyakran kiterjedt csom—ókat lŽétrehozó— 5Ž-60 cm magas fžű. A nöšvéŽny kopasz, csak a levŽélhŸüvely szŽéle pill‡ás, a levelek szŽélŽén elszó—rtan hosszœú sző™röšk ‡állhatnak, a termŽés‡ágazatot kšörbefogó tŸüskéŽs burok apr—ó sz™őršös. A levelek 2-7 mm szŽélesek.

A nšövŽény legjellegzetesebb rŽésze a vir‡ágzat. Az šösszetett virá‡gzat kanyarg—ós f™őtengelyŽén szaggatottan, kisebb csom—ókban vagy töšmšötten helyezkednek el a fullá‡nkszeržű, rendkí’vŸül szœúró—s tüskŽékkel borí’tott burokba z‡árt fŸüzŽérvir‡ágzatok. A termŽésburok hajtá‡s eredetűž. A C. incertusnál a termŽésburok tŸüskéineŽk szá‡ma nyolc-negyven, a leghosszabb tüŸskéŽk 5 mm-nŽl ršövidebbek. A termésburokban található fŸüzŽérkŽék kŽét vir‡ágb—ól á‡llnak, a felső™ fertilis, az als—ó steril, esetleg porz—ós.  A szemtermŽés 5-6 mm hosszúœ, tojá‡s alakúœ.

Őshonos az EgyesŸlt Államok dŽéli rŽészéŽn Žés KöšzéŽp-Amerik‡ában, DŽél-Amerika szubtr—ópusi és mediterr‡án öšvezetŽben is jelen van.

A ny’ílt homoki gyepek zavart rŽészein vagy a hasonló— termő™helyűž fiatal parlagokon okoz termŽészetvŽédelmi problŽém‡át. Jelenléte megnehezíti a homokgyepekre jellemző tájhasználatot a legeltető állattartást.

 

Szerző által felhasznált források

BIOLÓGIAI INVÁZIÓK MAGYARORSZÁGON - ÖZÖNNÖVÉNYEK II. Szerk: Dr. Botta-Dukát Zoltán Žés Dr. Mihály Botond, Budapest, 2006. ISBN 963 87073 2 1