Parti szőlő (Vitis riparia)

Kép forrása
http://it.wikipedia.org/wiki/File:Vitis_riparia_HabitusLeavesFruits_BotGardBln0906.JPG
Leírás szerzője
Tolner Mária

Vitis riparia

A parti szőlő a szőlővirágúak (Vitales) rendjébe, a szőlőfélék (Vitaceae) családjának szőlő (Vitis) nemzetségébe tartozó növény.

20m-es magasságba is fel tud kapaszkodni. Őszi lombszíne sárga. Bíborfekete 6-9 cm-es bogyótermése van, amely fanyar és savanykás. Ártereinken tömegesen elvadult, alanynak használják. Tenyeresen karéjos levele van, 8-18 cm hosszúak, többnyire 3 kisebb karéjúak, felül fényes élénkzöldek, fonákuk világoszöld. Minden harmadik nóduszon fejlődik virágzat és termés,a virágok sárgás színűek, májusban és júniusban virágzik. Virágai a levelekkel átellenesen álló bugákban állnak. 2-4, általában körte alakú magja van. A kacsok kétágúak. A hidegnek nagyon jól ellenáll, -57 fokos hőmérsékletig fagyálló. A szárazságot is jól tűri.

A Vitis riparia Amerikában őshonos Európába az 1600-as évek közepén került, majd elvadult és tömegesen elterjedt.

A Vitis riparia inváziós természetvédelmi gyom. A foly—parti termŽészetes t‡ársulá‡sokban (Salicetum albae-fragilis stb.) tšömegesen megtalálható, a lombkoronaszintig befutja a tá‡rsul‡ás cserjŽéit Žés f‡áit. VeszŽélyessŽégŽét a kšözparkkéŽnt is haszn‡ált ligeterd™őkben (tapasztalhatjuk, ahol letöšri a fá‡kat. Az erős beárnyékolás az aljnövényzetre is diverzitást csökkentő, szelekciós hatással van.

Szerző által felhasznált források

BIOLÓGIAI INVÁZIÓK MAGYARORSZÁGON - ÖZÖNNÖVÉNYEK II. Szerk: Dr. Botta-Dukát Zoltán Žés Dr. Mihály Botond, Budapest, 2006. ISBN 963 87073 2 1

http://hu.wikipedia.org/wiki/Parti_sz%C5%91l%C5%91