"Servus Salvus"

Kép forrása
http://hdl.handle.net/2437/119135
Leírás szerzője
GK

Bükkszék változatos természeti környezetben lévő üdülőfalu, a Bükk hegység nyugati lábánál, a Tarna völgyének peremén fekszik. Itt kerül kitermelésre 540 m mélyről a hazánkban egyik legnépszerűbb, 40 °C hőmérsékletű SALVUS gyógyvíz. Ez a gyógyvíz tette országosan ismertté a községet. A SALVUS gyógyvíz a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén- karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik.

Összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú (22.989 mg/l) gyógyvíz. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi. A SALVUS gyógyvízben oldott  halogénelemek az egészséges emberek számára is jó hatásúak.

Oldott anyag tartalom

Nátrium 500,0 - 800,0
Litium 0,18 - 0,30
Klorid 200,0 - 290,0
Bromid 0,80 - 1,80
Jodid 0,11 - 0,24
Fluorid 0,11 - 0,34
Hidrogénkarbonát 1200,0 - 1700,0

Ezen kívül: kálium-, ammónium-, kalcium-, magnézium-, réz, arzén-, nitrit-,bromid-,jodid-, szulfát-, foszfát ionokat, valamint metabórsavat és metakovasavat tartalmaz még.
Alkotóelemek összesen: 1900,0 - 2800,0

Salvus permet formájában is alkalmazzák az alsó- és felsõ légutak, a gége heveny- és idült hurutos megbetegedései kezelésére, nyákoldásra, a váladék kiürülésének elõsegítésére, erõsen igénybe vett hangszálak regenerálására, a dohányzás okozta káros légúti hatások csökkentésére ajánlott.

Javallatok

Anyagcsere, emésztőrendszeri és légzőrendszeri panaszokra  javallt a SALVUS víz használata. Cukorbetegség, dohányzási panaszok, légúti betegségek, gyomorfekély, gyomorsavtúlképződés, kolitisz, asztma, köhögés, garat és gégegyulladás és még sok már hasonló panasz kezelésére orvosilag is javalt készítmény a SALVUS víz.  A reflux betegség gógyítására is javasolják. Légúti betegségeknél inhalálva vagy párologtatva használható.

A Salvus gyógyvizet szaunavízként felhasználva a szaunában a gyógyvíz értékes ásványi összetevői a légtérbe kerülnek, a bőrfelületre, valamint a légutakra előnyös élénkítő, ill. tisztító hatást fejtenek ki. Porlasztókészülékkel, vagy ventillációs párologtatóval a szobák légterébe porlasztva „gyógyklíma” képződik, mely igen jó hatással van a légutakra.

Szúnyog és rovarcsípéseket külsőleg bekenegetve igen előnyös hatású. 

Ellenjavallt a Salvus víz coli-fertőzésben, foszfát- és karbonát-jellegű vesekövek esetén, valamint nátrium- és vízretencióval járó állapotokban.

A "Szervusz Salvus, gyógyító víz", a 60-as évek retro reklámja: nagyon vicces Márkus Lászlóval. Ne hagyja ki!

 

Szerző által felhasznált források

http://bukkszek.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=111&Itemid=474

http://bukkszek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=318&Itemid=477

http://www.youtube.com/watch?v=2Qj7jPhPmgY