Emésztésjavítás szódabikarbónával

Kép forrása
http://www.metrohealth.org/body.cfm?id=1631
Leírás szerzője
GK

Gyomorégés sokaknál napi probléma egy életen át. A szódabikarbóna mind gyógyításra, mind megelőzésre használható, nehéz ételek fogyasztása előtt felkészülhetünk, de ha ez nem jut eszünkbe, akkor étkezés után is hatékony. Használatát orvosok is javasolják.

A lenyelt oldat csökkenti a puffadást,semlegesíti a túlzott savasságot, pufferolja a gyomor pH értékét. Krónikus gyomorproblémák gyógyítására természetesen nem alkalmas.

A reflux, másnéven gastrooesophagealis vagy magyarosan gasztroözofageális, reflux betegség, GORB, mely a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés.

A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós édesanyáknak is. Kórossá a panaszok gyakori ismétlődésével válik.

Egy felmérés szerint Magyarországon minden második ember érez rendszeresen vagy rendszertelenül gyomorégést, a reflux egyik jellegzetes tünetét. Más adatok szerint 20-40% tud valami reflux-gyanús tünetről. A reflux előfordulásáról egyébként csak becsült adatok vannak, az azonban bizonyos, hogy e betegek száma szerte a világon évről évre növekszik. A megbetegedésre hajlamosít az ugyancsak terjedőben lévő túlsúlyosság, a dohányzás és a mozgásszegény életmód. Nőknél és férfiaknál azonos arányban fordul elő, szövődményei azonban inkább a férfiakat sújtják.

A rendszertelen táplálkozás, az ülő életmód kedvez a betegségnek. A dohányzás, a túlzott alkohol-, tea-, és kávéfogyasztás, illetve bizonyos (pl. szaliciliát-tartalmú) gyógyszerek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. Egyes altatók és nyugtatók "ellazítják" a gyomorszájat, ezért az e szereket hosszú ideig szedőknél megnő az esélye a refluxátum légutakba kerülésének.

Szövödménykéne egy sor súlyos betegség alakulhat ki. Ezért nagyon fontos a kezelése. Az enyhe tünetek kezeléséhez nem feltétlenül van szükség  orvos által felírható gyógyszer. A leghétköznapibb savközömbösítő a közönséges konyhai szódabikarbóna, továbbá gyógyszertárban kapható magnézium- és alumíniumsókat tartalmazó készítmények is alkalmazhatóak. Az enyhe tüneteket gyorsan és jól enyhítik.

Ugyanakkor hosszú távra nem ajánlottak,  mert felboríthatják a szervezet só- és vízháztartását, megemelhetik a vérnyomást, az egyszerű szódabikarbóna is megváltoztathatja vér kémhatását, emiatt ellenőrzésre, még az ilyen ártalmatlan házipatika szerek rendszeres és nagymennyiségű alkalmazásakor is szükség van.

Recept:

Egy kávéskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vízben, és igyuk ki, egy hajtásra!

A szódabikarbónát savas ételekhez is adhatjuk, főzés közben, vagy azt követően, ezzel is enyhíthető azok savasságából adódó maró hatás és megkönnyíthető az emészthetőségük. Elfogyasztani is kellemesebb az ételben, mint az oldatot magában. Rendszeres és nagymennyiségű fogyasztása nem, vagy csak ellenőrzés mellett javasolható.

Szerző által felhasznált források

Máriáss Márta: Refluxbetegség ( Lektor: Prof. Dr. Újszászy László). http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/reflux/60