Takarítás szódabikarbónával

Kép forrása
http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=2779&picture=water-tap&large=1
Leírás szerzője
GK

A szódabikarbóna kiváló mosó-, takarító- és fertőtlenítőszer, még szagtalanításra is használható.

Konyha, fürdőszoba felmosásához, a kád és a csapok lemosására kiválóan alkalmas. Rákenjük az oldatot vagy a pépet, kis ideig rajta hagyjuk, lemosva fényes, tiszta, vízkőmentes lesz a lemosott felület,  a csap, a csempe.

A csempére tapadt szennyeződést, vízkövet, zsírt szódabikarbónás oldattal, citromsavas-szódabikarbónás péppel vagy nedves rongyra szórt szódabikarbónával távolíthatjuk el.

A WC-kagyló tisztítására is jó, szórjuk a szódabikarbónát a WC kagylóba, majd a szokásos módon mossuk végig a kagyló belsejét a kefével.

A konyhában felületek lemosására, mosogatásra használhatjuk. A mikrohullámú sütő, a normál sütő, a hűtőszekrény tisztítása mellett szagtalanítja is ezeket a berendezéseket.

Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edénybe szódabikarbónát oldunk kevés vízben, majd felforraljuk. Ha kihűlt, könnyen lemoshatjuk a felázott ételmaradékot. Edényeink áztatás hatására fényesek, tiszták, szagtalanok lesznek.

A vágódeszkák szagtalanítására is képes, a hagyma, a fokhagyma és egyéb makacs szagok eltűnnek egy szódabikarbónás mosás hatására.

A konyharuhák mosásakor is segít eltüntetni a szagokat.

Fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök fertőtlenítésére szódabikarbónás áztatólevet használhatunk. Egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni a tisztítandó, fertőtlenítendő eszközöket egy éjszakán át.

A szódabikarbóna  képes elnyelni a legzavaróbb szagokat is, mert semlegesíti a baktériumok által termelt savas és büdös anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben.
Dezodor helyett is alkalmazzák egy kevés port  a hónaljba dörzsölve. A lábizzadást is csökkenti, por alakban érdemes a lábfejbe és a talpba dörzsölni.

Beszórhatjuk a cipőbe is: hagyjuk állni benne egész éjszaka. Nemcsak szagtalanítja a lábbelit, de  lábgombásodás kockázatát is csökkenti.

Szerző által felhasznált források

http://antalvali.com/hirek/szodabikarbona-felhasznalasa.html

http://glazur.hu/ujdonsagok/fozosuli/konyhai-tippek-trukkok-mire-jo-a-szodabikarbona