Alkánok biodegradációja

Kép forrása
KÖRINFO
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Az alkánok lebontásának biokémiai útjait ábrázoló képen a számmal jelölt enzimek a következők: (1) alkán monooxigenáz, (2) alkohol dehidrogenáz, (3) aldehid dehidrogenáz

Az alkánok lebontásának lényege, hogy terminális oxidációval alkohol képződik (alkán-monooxidáz enzim segítségével), ezt a dehidrogenáz enzimek aldehiddé, majd zsírsavakká alakítják. A zsírsav ezután bekerül a normális béta-oxidációs folyamatba, melynek során széndioxiddá és vízzé ég el, miközben energia termelődik. Ha diterminálisan indul az oxidáció, akkor a keletkezett oxidált termék, a diterminális oxidáció során acetátot és zsírsavat eredményez.

Az n-alkánok anaerob módon is bomolhatnak, ilyenkor a nitrátlégzés vagy a szulfátlégzés  biztosítja a folyamatok oxigénszükségletét.

Szerző által felhasznált források

Gruiz Katalin és Molnár Mónika: Biodegradáción alapuló remediáció − Szerves szennyezőanyagok biodegradációja, BME, Oktatási segédlet
http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/kornybio/elm/biodegradacio.doc

Gruiz Katalin: Környezeti mikrobiológia és ökotoxikológia előadás, BME, Oktatási segédlet
http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/kornybio/elm/1K�rnymikrobi.ppt