Gelatin liquefaction

Makromolekulák mikrobiológiai bontásának vizsgálata

Szerző:
KÖRINFO

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

Zselatin bontás vizsgálata: a zselatinnal szilárdított táptalajt bizonyos mikrobák képesek elfolyósítani.

Kazein hidrolízis kimutatása: a hidrolízis kimutatására tejtartalmú tápagarral lemezt öntünk, a vizsgált mikroorganizmusokat csíkokba oltjuk a lemezre és négy napig inkubáljuk. A kazeint hidrolizáló mikrobák telepei körül a táptalaj feltisztul.

Cellulóz bontás kimutatása: a vizsgálathoz Fuller-Norman-féle cellulóz-dextrin agar táptalajjal lemezt öntünk és a táptalaj kihűlése után ráoltjuk a vizsgált mikroorganizmust. Szobahőmérsékleten inkubáljuk és két naponként vizsgáljuk a telepek környékét. A cellulózbontást világos zóna megjelenése jelzi.

Forrás

BME Vegyészmérnöki Kar Tanszéki Munkaközösség (1993) Ipari mikrobiológiai gyakorlatok, (Szerkesztő: Puskás, A.) Műegyetemi Kiadó, Budapest