www.enfo.hu

Árvízkockázat Európában

Kép forrása: 
http://www.grid.unep.ch/product/publication/freshwater_europe/images/europe_flood_fr.jpg
Leírás szerzője: 
Gruiz Katalin
www.enfo.hu

Európában az egyik kiterjedten jelentkező kockázati tényező az árvíz. A katasztrófákat regisztráló szervezet a CRED (Centre of Research on Epidemiology of Disasters = Járványokat és katasztrófákat kutató központ) 1980 és 2000 között 188 árvízkatasztrófát jegyzett.

A képen látható térkép az árvizek gyakoriságát mutatja. Az árvízkárok, ha az áldozatok számát nézzük Törökországban a legnagyobbak, ha az érintett lakosságot nézzük, akkor Németország vezeti a listát.

Az áradások veszélyességét nagyban befolyásolják az emeberi tevékenységek: a kockázatot növeli a talaj tömörodése és ezzel áteresztő, vízelnyelő képességének csökkenése. Növeli az árvizek okozta károkat a felszíni lefolyások elvezetésének rossz tervezése, vagy korábbi lefolyási útvonalak lezárása, beépítése.

Csökkentik a kockázatot a jól elhelyezett tározók, melyek fel tudják venni az áradáskor jelentkező vízfelesleget. Ugyancsak hasznos eszköz az áradások kockázatának csökkentésében az árterületek megfelelő kialakítása, megőrzése.

Szerző által felhasznált források: