Az élelmiszer-adalékanyagok olyan vegyületek, amiket technológiai céllal adnak az élelmiszerekhez, hogy javítsák az ételek ízét, állagát, eltarthatóságát. Ezeket az adalékanyagokat rendeltetésük alapján az alábbiak szerint csoportosíthatják:
Stabilizátorok
Sűrítőanyagok
Gélképző anyagok
Csomósodásgátló anyagok
Fényező-bevonó anyagok
Csomagológázok
Hajtóanyagok
Forgalomba hozatala előtt minden élelmiszeradalékról bizonyítani kell, hogy az adott funkciójának betöltése mellett nem ártalmas fogyasztóira. Az Európai Unióban minden adalékanyagot minősít az EU Élelmiszertudományi Bizottság (SCF). Ezt a minősítést a már rendelkezésre álló állati és emberi toxikológiai adatok alapján végzik el. Például az állati tesztekből megállapított „észlelhető káros hatással nem rendelkező” (NOAEL) értéket 100-as faktorral megszorozva vonatkoztatják emberre. Ezzel a faktorral nagy biztonsági ráhagyást biztosítanak a „napi megengedett beviteli érték” (ADI) meghatározásához. Ennek célja az, hogy az emberek egész életükön át fogyaszthassák ezen adalékanyagokat minden egészségükre ártalmas következmények nélkül.
Az adalékanyagok jelölésére használt E-szám az a kód, melynek segítségével minden anyag egyértelműen azonosítható. Az E-szám azt jelzi, hogy az adott anyagról az EU engedélyeztetési eljárása során úgy találták, hogy
- a fogyasztók egészségét nem veszélyezteti
- alkalmazása szükséges technológiai szempontból
- alkalmazása nem szolgál a fogyasztó megtévesztésére
- megfelel az uniószerte kötelező, részletesen meghatározott tisztasági követelményeknek.
Az adalékanyagok csoportosítása kódjaik alapján:
E100 - E199: Élelmiszerfestékek
E200 - E299: Tartósítószerek
E300 - E321: Antioxidánsok
E322 - E495: Emulgátorok, stabilizátorok, zselésítő anyagok
E500 - E619: Savak, bázisok, savanyúságot szabályozó anyagok
E620 - E637: Ízjavítók
E900 - E925: Egyéb adalékanyagok
Részletes E-betűs lista a http://hu.wikipedia.org/wiki/E-sz%C3%A1mok honlapon olvasható.
Az EU szabályozási keretrendszere igyekszik precízen szabályozni az adalékanyagok felhasználhatóságát. Már 1988-ban elfogadta az EU az Élelmiszer Adalékanyagok keret irányelveit, melyből részletes törvénykezések születtek. A Codex Alimentárius egy új, az egész világon alkalmazandó szabvány, mely a WHO/FAO által kidolgozott rendszerbe foglalt, különféle nevű dokumentumok összessége. A Codex dokumentumoknak 3 típusa van: szabványok, gyakorlati szabályok és útmutatók. Ezek a dokumentumok minden regionális és nemzeti élelmiszer szabályozás alapjául szolgálnak. Az Élelmiszer Adalékok Általános Szabványa (GSFA) azokkal az adalékokkal foglalkozik, melyeket a JECFA (a FAO/WHO Egyesített Szakértői Bizottsága) minősített. Az élelmiszer adalékanyagokat a GSFA szabványban 23 funkciós csoportra bontották és egy új számozási rendszerrel (INS) látták el, amely hasonlít az E-számokhoz. Részletesebben ld.: http://www.codexalimentarius.net/gsfaonline/index.html;jsessionid=62F7F9ED76BEDEC3270211E0B8CB4661
A témával kapcsolatos direktívák és kritériumok:
- European Parliament and Council Directive 94/35/EC of 30 June 1994 on sweeteners for use in foodstuffs. Official Journal of the European Communities L237, 10.9.94, 3-12
- European Parliament and Council Directive 94/36/EC of 30 June 1994 on colours for use in foodstuffs. Official Journal of the European Communities L237, 10.9.94, 13-29
- European Parliament and Council Directive 95/2/EC of 20 February 1995 on food additives other than colours or sweeteners. Official Journal of the European Communities L61, 18.3.95, 1-40
- Principles for the Safety Assessment of Food Additives and Contaminants in Food. Environmental Health Criteria 70. International Programme on Chemical Safety (IPCS) in cooperation with the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA). World Health Organisation, Geneva, 1987
A JECFA egy sor élelmiszeradalékről részletes felmérést készített, melyek az alábbi linkeken elérhetőek:
76th JECFA - Chemical and Technical Assessment (CTA)
- Phytase from Aspergillus niger expressed in A. niger
- Serine protease (chymotrypsin) from Nocardiopsis prasina expressed in Bacillus licheniformis
- Serine protease (trypsin) from Fusarium oxysporum expressed in Fusarium venenatum
- Magnesium dihydrogen diphosphate
74th JECFA - Chemical and Technical Assessment (CTA)
- Sucrose monoesters of lauric, palmitic or stearic acid
- Pullulanase from Bacillus deramificans expressed in Bacillus licheniformis
- Benzoe tonkinensis
71st JECFA - Chemical and Technical Assessment (CTA)
- Branching glycosyltransferase from Rhodothermus obamensis expressed in Bacillus subtilis
- Cassia gum
- Ferrous ammonium phosphate
- Lycopene extract from tomato
- Octenyl succinic acid (OSA) modified gum arabic
- Sodium hydrogen sulfate
- Sucrose oligoesters Type I and Type II
69th JECFA - Chemical and Technical Assessment (CTA)
- Asparaginase fromAspergillus niger
- Calcium lignosulfonate (40-65)
- Carob bean gum
- Ethyl lauroyl arginate
- Guar gum
- Paprika extract
- Phospholipase C
- Phytosterols, phytostanols and their esters
- Steviol glycosides
68th JECFA - Chemical and Technical Assessment (CTA)
- Acidified sodium chlorite
- Asparaginase from Aspergillus oryzae expressed in Aspergillus oryzae
- Cyclotetraglucose
- Isoamylase from Pseudomonas amyloderamosa
- Magnesium sulfate
- Steviol glycosides
67th JECFA - Chemical and Technical Assessment (CTA)
- Annatto extracts
- Lycopene synthetic
- Lycopene from Blakeslea trispora
- Titanium dioxide
- Zeaxanthin synthetic
65th JECFA - Chemical and Technical Assessment (CTA)
- Beeswax
- Candelilla Wax
- Calcium L-5-Methyltetrahydrofolate (L-5-MTHF-Ca)
- Phospholipase A1 from Fusarium Venenatum Expressed in Aspergillus Oryzae
- Pullulan
- Quillaia Extracts Type 1 and Type 2
63rd JECFA - Chemical and Technical Assessment (CTA)
- Hydrogen peroxide, peroxyacetic acid, octanoic acid, peroxyoctanoic acid, and 1-hydroxyethylidene-1,1-diphosphonic acid (HEDP) as components of antimicrobial washing solutions
- Benzoyl peroxide
- Hexose Oxidase from Chondrus Crispus expressed in Hansenula Polymorpha
- Lutein from Tagetes erecta
- Steviol glycosides
- Xylanases from Bacillus subtilis expressed in B. subtilis
- Zeaxanthin
61st JECFA - Chemical and Technical Assessment (CTA)
- alpha-Amylase from Bacillus licheniformis containing a genetically engineered alpha-amylase gene from B. licheniformis (thermostable)
- Curcumin
- Ferrous glycinate (processed with citric acid)
- Laccase from Myceliophthora thermophila expressed in Aspergillus oryzae
- Mixed ß-glucanase, xylanase from Humicola insolens
- Monomagnesium phosphate and trisodium diphosphate
- Neotame
- Polyvinyl alcohol
- Quillaia extracts
- Sodium dichloroisocyanurate (NaDCC)
- D-Tagatose
- Xylanase from Fusarium venenatum