Formaldehid

Kép forrása
Fenyvesi Éva
Leírás szerzője
Fenyvesi Éva

A formaldehid szobahőfokon szintelen gáz, mely már csekély szennyeződés hatására is polimerizál. Szerves vegyületek tökéletlen égésekor keletkezik, emiatt erdőtüzekben, kipufogógázban, cigarettafüstben egyaránt előfordul. A szmog egyik összetevője. A Föld légkörében jelenlévő formaldehid a légkörben található metánból és egyéb szénhidrogénekből napfény és oxigén hatására keletkezik. A légköri formaldehid kis része az élőlényekben előforduló lebontó folyamatokból származik.

 A formaldehid előállítására szolgáló legfontosabb ipari eljárás alapja 1888-óta mindmáig világszerte a metanol dehidrogénezése.

Kereskedelemben az alábbi formákban hozzák forgalomba:

- 35-55%-os vizes oldat, amely a formaldehidet mintegy 99%-ig oximetilénglikol- oligomerek formájában tartalmazza.

- Trioxán: gyűrűs szerkezetű trimer.

- Paraformaldehid: A formaldehid polimer formája

A legtöbb formaldehidet a polimerek és más anyagok szintetizálása során használják fel. Fenol, karbamid vagy melamin jelenlétében erős gyanta keletkezik belőle. Ezt a gyantát ragasztóként alkalmazzák. A gyanta vízálló, így egyes szalvéták, törlőkendők is tartalmazzák. Hab formájában kitűnő hőszigetelő. Festékekben, és egyes robbanóanyagokban is megtalálható. Tisztítószerek, kozmetikumok, egyes élelmiszerek is tartalmaznak formaldehidet. A lakásokban például sok formaldehid párolog ki a fűrészporból vagy faforgácslapokból készült bútorokból, parkettából, mert ezeket formaldehid-gyanta alapú kötőszerrel préselik össze. Sok tapétát kezelnek formaldehiddel, hogy a penészedés ellen megóvják. A biológia és orvostudomány szövetek tartósítására használja. Számos területen alkalmazzák fertőtlenítőszerként. Bőrök cserzésére, papírgyártásban is használják.

Fizikai tulajdonságai:

Olvadáspont: -117 C

Forráspont: -19,3 C

Sűrűség: 1 kg/m3

Levegőben, vízben gyorsan elbomlik: hangyasavvá és szénmonoxiddá alakul.

Belélegezve, bőrrel érintkezve és lenyelve irritálja a nyálkahártyákat, könnyeztet, a bőrön égési sérülést okoz. Amennyiben a beltéri levegőben feldúsul a formaldehid, a lakóknál fejfájás és további allergiaszerű panaszok jelentkezhetnek. A nyálkahártya, kötőhártya felszínéhez kötődik, a szövetek fehérjéit elroncsolja. Nagyobb koncentrációja köhögést, légzési nehézséget okoz. Huzamos expozíció során bronchitis alakulhat ki. Elősegíti a kórokozók, rákkeltők behatolását a légutakba. Különösen az asztmások reagálnak érzékenyen. Allergén hatása mellett a formaldehidet potenciális rákkeltőként tartják számon. Az EU osz­tá­lyozás szerint 3. kategóriájú potenciális rákkeltő. Mindez természetesen gyorsítja a különböző termékekben megengedett formaldehid tartalom állandó csökkentését.

Egészségügyi határérték magyarországon: 24 órás átlag: 12 mikrogramm/m3

Szerző által felhasznált források