Disznóparéjfélék

Kép forrása
http://www.oki.antsz.hu/V14/lagysz.htm#libatopfelek
Leírás szerzője
KÖRINFO

A disznóparéjfélék hazánk egész területén előforduló, gyomtársulásokban mindenütt megtalálható növények, de nemesített változatait tápláléknövényként is ültetik, magjait fogyasztják.

Dísznövény formája a vörös, bókoló virágzatú amaránt.

Számos faját a magok miatt termesztik, főleg Ázsiában és Amerikában. Fontos tápláléknövénye volt az inkáknak és az Andokban ma kiwicha néven említik. A régi aztékok is ismerték, ők huautli-nak nevezték a növényt. Más mexikói bennszülött népek rituális italokat és táplálékokat készítettek belőle.

Sokan a mai napig megpirítják az amaránt magokat pattogatott kukoricához hasonlóan és mézzel vagy melasszal keverik; ezt a keveréket alegría-nak nevezik (spanyolul „vidámságot” jelent).

Allergiás reakciókért felelős lehet. Keresztreakciói: libatop, laboda, répa, seprűfű, spenót, ballagófű. Virágzás: május- szeptember

Szerző által felhasznált források

http://www.oki.antsz.hu/V14/lagysz.htm#libatopfelek