Koch

Kép forrása
http://www.examiner.com/
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Heinrich Hermann Robert Koch 1843. december 11-én született.

Elsőként tenyésztette ki a lépfene kórokozóját, majd felfedezte a tuberkulózis és a kolera kórokozóját. Tanulmányozta a gennykeltő baktériumokat és a baktériumok tenyésztésére alkalmas táptalajt fejlesztett ki.

Kidolgozta a baktériumok tiszta tenyészetének előállítási módszerét, a baktériumok tárgylemezen történő festését, meghatározta a bakteriológiai állatkísérletek alapelveit.

Felfedezte az Anthrax (Bacillus) spóraképzését, a tuberkulózist okozó baktériumot (1882) és a kolera-vibriót (1884). Elsőként figyelte meg a Staphylococcust (1878) és a Pneumococcust (1881).

Ő javasolta elsőként a bakteriológiában a hővel való sterilezést, amellyel kijelölte a mai sebészeti csírátlanításra alkalmas eljárást. Mindezzel lehetőséget teremtett sok fertőző betegség elleni eredményes védekezésre. 1905-ben Nobel-díjjal tüntették ki.

A Koch-féle posztulátumok egy betegség mikrobiális eredetére vonatkozó követelmények. Robert Koch és Friedrich Loeffler bakteriológusok dolgozták ki 1884-ben és Koch publikálta 1890-ben.

A Koch-féle posztulátumok az alábbiak:

  • A mikroorganizmus az adott betegség minden esetében jelen kell legyen, hiányozzon az egészségeseknél.
  • A mikroorganizmus színtenyészetben kimutatható legyen.
  • A kitenyésztett mikroorganizmust érzékeny állatba oltva ki lehessen váltani a betegséget.
  • A mikroorganizmus színtenyészetben kitenyészthető legyen a kísérleti állatból. 

Koch nevét egy mikrobiológiai eszköz, a Koch-fazék is viseli: ez egy gőzfazék, melyben a sterilezés áramló gőzben, légköri nyomáson 100 °C-on történik, általban 30 percen át. Ezt az eljárást akkor alkalmazzák, ha szénhidrátot vagy 100 foknál magasabb hőmérsékletre érzékeny táptalajokat sterileznek.