Apasági vizsgálat

Kép forrása
http://m.blog.hu/he/healthy/image/fatherandchild.JPG
Leírás szerzője
KÖRINFO

Napjainkra lehetővé vált a valódi szülők személyének gyakorlatilag 100 százalékos biztonságú megállapítása. Amíg vizsgálat nélkül az anya személye biztos, addig az apa kiléte lehet bizonytalan, azonban a gyermek és a feltételezett apa vizsgálatával a rokonság egyértelműen megállapítható, illetve kizárható.

Minden ember tulajdonságai a saját DNS-ében vannak kódolva. Mindenki a genetikai állományának felét édesanyjától, másik felét pedig édesapjától örökli. Az apasági vizsgálat pontossága, azaz az apaság megerősítési vagy kizárási valószínűsége az esetek döntő többségében meghaladja a 99.99 százalékot. 

Az apasági vizsgálat menete a származás-megállapítási vizsgálatok során: A DNS-profil alvadásgátolt vérből, nyálkahártyakenetből, hajmintából, abortumból, különböző szövetekből (hám, csont, izom stb.), valamint archivált szövettani blokkból is meghatározható.

Vérminta esetén a vizsgálathoz elegendő 3-4 ml alvadásgátolt vér, melynek levétele steril tűvel történik. Vérvételkor fontos arról tudni, hogy a mintavétel előtti 3 hónapon belül nem kezelték-e a vizsgálandó személyt emberi eredetű vérrel vagy vérkészítményekkel.Ha a minta szájnyálkahártya-törletből származik, akkor a mintaadó a mintaadást megelőzően félórán át nem étkezhet, mintaadás előtt pedig öblítenie kell. Személyenként legalább két minta vétele szükséges, amelyek közül az egyik kerül felhasználásra. Hajminta esetén egy személytől legalább 10 db hajhagymás, kitépett hajszálat szükséges venni, amelyeket az egyén nevével és azonosítójával ellátott borítékban kell tárolni.

A genetikai vizsgálat során két egyed különböző génjeinek alléljait hasonlítják össze. Összesen 10 allélt vizsgálnak meg, de már hat allél biztos eredményt képes szolgáltatni. Az allélok számának vizsgálata annál többe kerül, minél több allélt szeretnénk megvizsgáltatni.