Erdőirtás

Kép forrása
http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2009/11/amazon_deforestationthumbnail.jpg
Leírás szerzője
KÖRINFO

 

Az erdőirtás az erdőknek a szakszerű erdőgazdálkodás, újratelepítés nélküli elpusztítása. Az erdőirtás a fakitermelés, a mezőgazdaságiterületek növelése, az urbanizáció növekedése miatt világszerte gyorsul. A trópusi esőerdők égetése nemcsak az adott területen vezet ökológiai katasztrófához, hanem a felszabaduló szén-dioxid nagyban hozzájárul a globális felmelegedési válsághoz.

A következő területeken nagyban folyik a fakitermelés, erdőégetés: Indonézia, Thaiföld, Malájzia, Brazília, Banglades, Kína, Srí Lanka, Laosz,Nigéria, Libéria, Guinea és Ghána.

A világméretű ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében le kellene állítani a további erdőirtást.

A borneói őserdőirtás miatt olyan gyógynövények is veszélybe kerültek, amelyek a malária, a rák vagy az AIDS ellen is hatékonyak. A Természetvédelmi Világalap (WWF) április 27-én közzétett jelentésében többek között megemlít egy törpecserjét, amelynek hatóanyaga alkalmazható a rákos sejtek ellen, egy olyan fát, amelynek kérge a malária ellen hatásos anyagot tartalmaz, s egy növényt, amelynek hatóanyaga akadályozza az AIDS megbetegedést okozó HIV-vírus szaporodását. A jelentés szerzői attól tartanak, hogy az erdő kipusztulásával ezek a gyógynövények is kipusztulnak.