Ugrás a tartalomra

A Föld területhasználatai

Kép forrása
http://www.fao.org/nr/lada/images/stories/LUSMapsv1_1/high/lus_wrld.jpg
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Ez a térkép az FAO (Food and Agriculture Organisation = az Egyesült Nemzetek Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezete) által gyűjtött adatokból készült.

A területhasználatok meghatározása ennek megfelelően élelmiszer-termelés és a mezőgazdálkodás szempontjából lett meghatározva az alábbiak szerint. A trékép színei egy-egy területhasználatot jelentnek, azon belül a színek erőssége aszerint változik, hogy a területen folyik-e gazdálkodás vagy érintetlen. A legsötétebbek a szűz, természetes területek, majd a védett területek, a legvilágosabbak pedig az emberi tevékenység, a mezőgazdaság, vagy erdőgazdaság által használt területek. 

Színjelzések: egy színen belül a sötéttől a világos felé változik az alábbiak szerint:
Zöld: erdők: érintetlen, védett, erdőgazdálkodással, állattartással
Narancssárga: füves területek: érintetlen, védett, kis állatsűrűséggel, egyre nagyobb állatsűrűséggel
Barna: bozótos, cserjés: érintetlen, védett, kis állatsűrűséggél, egyre nagyobb állatsűrűséggel
Lilásrózsaszín: mezőgazdasági termelésre használt, nem öntözött terület: állattartás nélkül, kevés állattal, nagymértékű állattartással
Ciklámenpiros: öntözéses mezőgazdálkodásra használt terület: nagymértékű öntözés és állattartás, csak öntözés, védett mezőgazdasági területek
Kék: láp: érintetlen lápok, védett lápok, mangrove, lápok állattartással
Sárga: gyéren benőtt területek: érintetlen, védett, állattartással, nagymértékű állattartással
Szürke: kopár területek: érintetlen, védett, állattartással, nagymértékű állattartással
Türkiz: nyílt vizek: érintetlen, védett, haltenyésztéssel
Fekete: városok
Fehér: nincs adat

Ugyanez a térkép interaktív formában is megtalálható a http://lprapp11.fao.org:8080/lus/ webcímen