Ugrás a tartalomra

Biotechnológiai vegyszergyártás

Kép forrása
http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.origo.hu/i/0902/20090220biotechno11.jpg&imgrefurl=http://www.origo.hu/tudomany/20090223-a-gyogyszergyarakon-keresztul-eri-el-a-valsag-a-biotechnologiai-ipart.html&usg=__8yTVqpJkXSXIpbx7980ViDt2Zwk=&h=330&w=580&sz=98&hl=hu&start=0&zoom=1&tbnid=-OhzxY8pP9Q60M:&tbnh=128&tbnw=174&prev=/images%3Fq%3Dbiotechnol%25C3%25B3gia%26um%3D1%26hl%3Dhu%26sa%3DN%26biw%3D1639%26bih%3D729%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=1161&vpy=122&dur=1646&hovh=140&hovw=248&tx=193&ty=89&ei=O3ByTI3uG8vFswbzwpi5Bg&oei=H3ByTJDcM82NjAfsv6n6CA&esq=5&page=1&ndsp=36&ved=1t:429,r:7,s:0
Leírás szerzője
KÖRINFO

Biotechnológiai vegyszergyártás: A különböző kívánt vegyületeket nem kémiai szintézis útján állítják elő, hanem biotechnológiai úton különböző mikroorganizmusokat, vagy azok részeit (pl. enzimek) használva.

A biotechnológiai vegyszergyártás előnyei:

- enyhe reakciókörülmények
- megújuló alapanyagok felhasználása
- olcsóbb és nagy mennyiségben hozzáférhető alapanyagok
- kevésbé veszélyes reakciókörülmények és kisebb környezeti ártalom
- biokatalizátor (sejt, enzim) nagyobb specifikussága
- kevésbé komplex készülékek, kisebb beruházási költség
- nagyobb hozam, rendszerint kisebb energiaigény