Nitrit in situ mérése vízmintában

Leírás szerzője: 
Fenyvesi Éva

A nitrittartalom mérésére szolgáló  kéziműszer ideális középút az olcsó, de pontatlan kémiai tesztkészletek és a nagyobb pontosságot biztosító, de költséges professzionális mérőműszerek között, mivel ez a műszercsalád pontos és elérhető árú.

A nitrit az ammónia nitráttá alakulása során jön létre. A szerves anyagok bomlása közben ammónia képződik. Az ammónia a baktériumok tevékenységének eredményeként nitritté alakul, majd egy másfajta baktérium a nitritet nitráttá alakítja. A nitrit veszélyt jelent a vízi környezetre, mivel nagy mennyiségben a szövetek károsodását okozza, ez pedig betegséget és halált okozhat.

A műszer mérési tartománya 0-200ppb, felbontása 1ppb. A műszercsalád többi tagjának segítségével a szabad és összes klór, a foszfát, a jód, a foszfor, illetve a vas koncentrációja mérhető.

       
A mérés menete rendkívül egyszerű. Először nullázzuk a műszert. Ezután tegyük a vízmintába a reagenst. A mintát tartalmazó fiolát helyezzük a műszerbe. A mérési eredmény egyetlen gombnyomással megjeleníthető!
Szerző által felhasznált források: