A közfogyasztású ivóvizek

Kép forrása
http://tisztaviz.startuzlet.hu/
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A közfogyasztású ivóvizek vizsgálatát és ellenőrzését Magyarországon az Országos Közegészségügyi Intézet, valamint a helyi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) végzik.

A közegészségügyi előírások a főzésre, mosogatásra, testi tisztálkodásra szolgáló víztől ugyanazokat a tulajdonságokat követelik meg, mint az ivóvíztől.

- Színtelen, átlátszó:

a vasoxihidrát vörösessé, az algák zöldessé, a tőzeges talaj sárgássá festi, míg az algák, baktériumok, agyag, és homok zavarossá tehetik a vizet.

- Szagtalan:

A kénhidrogén, klór, klórfenolok, szerves anyagok, gyári termékek és gázok élvezhetetlenné, nagyobb mértékben az egészségre is károssá tehetik a vizet.

- Kellemes ízű:

A tőzeges talajból származó vizek úgynevezett mocsárízzel, a magnéziumsók keserű, salétromsavas sók édes, a kloridok sós, a vas tintaízű vizet eredményeznek.

- Kellemes hőfokú legyen:

A legjobb a 10-14 °C-os ivóvíz.

- Ne legyen sem túl lágy, sem túl kemény:

A víz keménységét a benne oldott kalcium, és magnéziumsók adják.

- Ne tartalmazzon az egészségre ártalmas szennyező, fertőző anyagokat.

Szerző által felhasznált források