Vízerőművek, duzzasztógátak

Kép forrása
http://wwf.panda.org/what_we_do/footprint/water/dams_initiative/problems/rivers/
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A világ energiatermelésének 19%-át a vízerőművek adják. Igaz, hogy a vízerőművek nem termelnek üvegházgázokat, de a folyók ökoszisztémáját és a felduzzasztott folyók környékének, főként a gátak alatti területek vízháztartását, vízmérlegét, a lápok és árterületek élővilágát  tönkreteszik.

A képen látható térképen azt jelölték egyre erősödő piros színnel, hogy hány duzzasztógátat terveznek 2003-ban a világ nagy folyóira. Ezek a gátak veszélyeztetik a folyókat, a folyók ökoszisztémáját, például a Jangce folyón tervezett gátak több amúgyis veszélyeztetett és kihalófélben lévő faj élőhelyét szüntetné meg.

A WWF, a World Wide Fund for  Nature egy részletes tanulmányt bocsátott közre a tervezett gátakkal és folyókkal kapcsolatban, részletese tárgyalva a szociális, gazdasági és ökológiai hasznokat és károkat a folyókon épülő vízerőművekkel kapcsolatban. Az angol nyelvű tanulmány pdf-ként letölthető.

A legveszélyeztetettebb a Jangce-folyó Kínában és a La Plata Dél-Amerikában, a Paraná, Uruguay and Paraguay folyók, valamint a Tigris és Eufrátesz medencéje a Közel-keleten.

A WCD a World Commission for Dams a korszerű gátak tervezésében és új technikai megoldásaiban látja  megoldást.