Butil-hidroxitoluol

Kép forrása
Fenyvesi Éva
Leírás szerzője
Fenyvesi Éva

Más néven BHT, 2,6-di-terc-butil-4-metilfenol, 2,6-di-terc-butil-p-krezol, DBPC, butilált hidroxitoluol, E321.  Antioxidáns, és zsíroldékony tulajdonsága miatt elsősorban élelmiszerekben (az avasodást segít megakadályozni) és kozmetikumokban tartósítószerként alkalmazzák, ugyanakkor felhasználják még gyógyszerekben, üzemanyagokban, gumigyártás során, petróleum-származékokban, és különböző tartósító/balzsamozó szerekben.
Fizikai tulajdonságai:
Moláris tömeg: 220,35 g/mol
Megjelenés: fehér por
Sűrűség: 1,048 g/cm³, szilárd
Olvadáspont: 70-73 °C
Forráspont: 265 °C
Oldhatóság (vízben): oldhatatlan

Rákkeltő hatása nem egyértelmű, egyes kísérletekben tüdőrák alakult ki, más kísérletekben ez a hatás nem érvényesült. Fokozhatja más anyagok pl. uretán rákkeltő hatását. A pajzsmirigy megnövekedését tapasztalták, egyes enzimek szintje megváltozott. Patkánykísérletben az anyaállatot etetve BHT-vel a magzat súlya csökkent és viselkedésváltozást figyeltek meg. A BHT magas koncentrációban májkárosodást okozhat; (pszeudo)- allergikus tünetek szintén ismertek. Néhány emberben migrént okozhat. Mellékhatásai miatt az EU korlátozta használatát; így, a BHT-t tartalmazó készítmények száma csökkenni fog az elkövetkezendő néhány évben.

NOEL egérre 250 mg/kg, patkányra 50 mg/kg.

A BHT fogyasztása csökken, ha nem az élelmiszerbe, kozmetikumba, hanem annak csomagolóanyagába kerül bele, pl. ciklodextrinnel komplexált formában (kis sűrűségű polietilénbe bekeverve a BHT ciklodextrin-komplexét a kapott csomagolófólia antioxidáns hatása révén helyettesíti az élelmiszerhez adott antioxidánst).

Szerző által felhasznált források

wikipedia

http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v18je06.htm

http://www.food-info.net/hu/e/e321.htm

Agrawal, M. és mtsai: Cyclodextrin inclusion complex formation with butylated hydroxytoluene and its application in polyethylene film. J. Appl. Polym. Sci. 2010, 118, 1184-1190