Kálium-hidroxid

Kép forrása
http://www.hobipunkt.ee/pood/lang-en/seebikivi-rasvad-ja-olid-/3874-seebikivi-250-g.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

IUPAC név

potassium hydroxide

Egyéb nevek

marókáli, kálilúg

Képlet

KOH

Moláris tömeg

56,11 g/mol

Megjelenés

higroszkópos, fehér rögök

Sűrűség

2,04 g/cm3 (20 °C), szilárd

Olvadáspont

406 °C

Forráspont

1379 °C

Oldhatóság (vízben)

1130 g/l (20 °C)

Veszélyesség:

EU osztályozás

Maró hatású (C)

R-mondatok

R22, R35

S-mondatok

(S1/2), S26, S36/37/39, S45

 

A kálium-hidroxid egy erős bázis, amely színtelen kristályokat alkot és erősen nedvszívó tulajdonságú (higroszkópos). Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, fehér, elfolyósodó anyag. Vízben jól oldódik, vizes oldata a kálilúg. Vizes oldatban teljesen disszociál, oldata erősen maró, lúgos kémhatású. Sok anyagot megtámad, különösen hevítve. A fémeket részben feloldja, azonban a vas csoport elemeire nem hat. A levegő szén-dioxidjával kálium-karbonáttá alakul.

Az anyag maró hatású bőrre, szemre és lenyelve. Maradandó égési sérüléseket okoz. Védőeszközök használata kötelező az anyaggal érintkezés esetén: gumikesztyű, védőszemüveg, esetleg arcvédő légzésvédelemmel kombinálva. Szembe kerülés esetén azonnal ki kell öblíteni a szemet híg bórsav oldattal, de vízzel nem mosható le.

Előállítás:

Elállítható kálium-karbonát és kalcium-hidroxid reagáltatásával. Nagyobb mennyiségben pedig kálium-klorid elektrolízisével gyártják. Ekkor vizes oldatban a vízben oldhatatlan kalcium-karbonát kicsapódik, ami eltávolítható az oldat tetejéről.

Alkalmazások:

Felhasználják lúgos akkumulátorok elektrolitjaként pl.: nikkel-vas akkumulátorokban illetve nikkel-kadmium akkumulátorokban stb. Felhasználják káliumvegyületek előállítására. Az élelmiszeriparban elterjedten alkalmazzák, például gyümölcsök héjának kémiai úton történő eltávolítására, csokoládé és kakaó készítésére, karamellel történő színezésnél, olajbogyó tartósításánál, valamint sav-szabályozóként. Élelmiszeradalékként kódja E 525. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva.

Szerző által felhasznált források