Hobbiragasztók

Kép forrása
http://trogerizmus.blog.hu/2010/08/18/technokol_rapid
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A hobbiragasztók igen sokfélék, a papír, műanyag, fa, üveg, fém ragasztására alkalmas folyékony vagy sűrű, kenhető ragasztóktól a gyorsan kötő csodaragasztókig. Ezeket a ragasztókat bárki megveheti, háztartásban, kreatív műhelyekben, kézműves műhelyekben, irodákban tonnaszám kenegetjük szét, a félig telt, beszáradt tubusokat, üvegcséket, tartályokat pedig gond nélkül bedobjuk a szemétbe, vagyis a háztartási hulladékba. 

A környezeti kockázat a ragasztók anyagából és oldószeréből adódik, melyek kémiai szempontból igen sokfélék lehetnek, természetes és szintetikus anyagok, illékony és kevésbé illékony, például víz alapú oldószerekkel. A környezeti kockázat a felhasznált mennyiség, a kis adagokban történő kontrollálatlan használatból és a hulladékba kerülésből adódik össze. A kockázat csökkentése érdekében használjunk lehetőleg természetes anyagból készült, vízben oldott ragasztószereket, a tartályokat, tubusokat ürítsük teljesen ki, gyűjtsük szelektíven és adjuk le a hulladékudvarokban.

A ragasztók egészségkockázat sem elhanyagolható, az oldószergőzök beszívása toxikus, narkotikus hatással jár, gondoljuk a technokol rapid oldószerével történő a szipózásra,  mely a szipózó gyerekeknél irreverzibilis agy- és idegkárosodást okoztak. A bőrrel való érintkezést védőfelszereléssel és elővigyázatossággal lehet megelőzni. gyermeket ne engedjünk veszélyt jelentő ragasztókkal dolgozni, kisebb gyerekek elől zárjuk el a ragasztóanyagokat.

 

Szerző által felhasznált források

A technokol rapid kémiai biztonsági adatlapja: www.7forras.hu/biztadatlap/Ferrokémia/technokol_rapid.pdf‎, letöltve 2013. 06.06.