Hidrogénnel hajtott autó

Hidrogéngazdaság

Szerző:
GK

A csatolt STRATÉGIAI KUTATÁSI TERV a hidrogén és tüzelőanyag-cella magyarországi  fejlesztési lehetőségeiről készült tanulmány, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával készült 2010-ben. Projekt azonosító: NTP_07-1-2008-0014.

A bevezetőben röviden indokolják a hidrogéngazdaság felé történő fejlesztés hasznait, előnyeit:

"A hidrogéngazdaság az energetika és a közlekedés hidrogén alapú rendszerek irányába történ határozott orientációját jelenti, amelyben a gazdaság fogyasztási és szállítási szükségleteinek kielégítéséhez és a társadalom számára hasznos új alkalmazásokban a felhasznált energiát jelents részben a hidrogén fogja szolgáltatni. A hidrogén felhasználása tüzelanyag-cellákban történik, ahol a hidrogén kémiai energiája közvetlenül elektromos és henergiává alakul át. A hidrogén, mint energiatároló közeg és tüzelanyag mellett várhatóan egyre nagyobb szerepet fognak kapni azok a tüzel-anyagcellák is, amelyek tüzelanyaga metanol vagy etanol.

Az energiarendszerek mködtetésével összefüggen mind az Európai Unió, mind Magyarország számára alapvet fontosságú az üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkentése, az energiaimport-függség mérséklése, ami szükségessé teszi az új és megújuló energiaforrások felé történ elmozdulást. A „hidrogéngazdaság” létrehozása e célok elérésének egyik reményteljes eszköze lehet. 

A témában megvalósíthatósági terv is készült.

Forrás

www.nih.gov.hu/innovaciopolitika/strategiai.../hidrogen-tuzeloanyag

www.nih.gov.hu/aktualis-hirek-esemenyek/2010/htc-platform-skt