Számos kultúrában alkalmazzák a mikroalgákat mint élelem- vagy élelemkiegészítő. Már az Aztékok és a Maya-Indiánok pótolták étkezésüket a mikroalgákban megtalálható nagy mennyiségű növényi fehérjével. Az étkezéskutatók figyelme az édesvízi algákra irányul, ezek legismertebbje a Spirulina és a Chlorella. Mindkét édesvízi alga az eddig felfedezett élelem közül tápanyagtartalomban a leggazdagabb. A Spirulinában és a Chlorellában különösen sok a fehérje, vitaminok, esszenciális zsírsavak, szénsav, ásványi anyagok és nyomelemek. Semmi más élelmiszer nem tartalmaz több, magas minségű növényi fehérjét minden esszenciális aminosavval (60%). A mikroalgák emellett sok nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak, ellátják a szervezetet kálciummal, magnéziummal, cinkkel, enzimekkel, az összes B-vitaminnal, valamint esszenciális zsírsavakkal. A szárított édesvízi algák koncentráltan tartalmazzák az élethez szükséges esszenciális tápanyagokat.
http://wsnetwork.mlap.hu/#/html/18194402/render/algak