Lábaspotrohúak (Campodea redii)

Kép forrása
x
Leírás szerzője
Borbély Emese

Ország (Regnum): Állatok (Animalia)

Törzs (Phylum): Ízeltlábúak (Arthropoda)

Altörzs (Subphylum): Hatlábúak (Hexapoda)

Osztály (Classis): Diplura

Rend(Ordo):  Dicellurata

Főcsalád (Superfamilia): Campodeoidea 

Család(Familia): Campodeoidea

Nem (Genus): Campodea

Faj (Species): Campodea redii

 

Élőhely,előfordulás:

A Campodeoidea család az egész Földön elterjedt, főként hegyes vidékeken,erdőkben és síkságokon. Föld alatti életmódot folytató élőlények. Nedves földben,kidőlt fában,levélrakások, korhadó növényi részek,kövek alatt élnek s rendkívül fénykerülők.Európa szerte széleskörűen elterjedt fajok, így Magyarországon is fellelhetőek.

 

Felépítés:

Ezen fajok jellegzetes kampodeoid-alakkal rendelkeznek. Általában 2-5 mm hosszúak,de néhány faj elérheti az 50 mm-es nagyságot is. A kerek, jól elkülönülő fejen található egy pár sokízű hajlékony csáp, amelyekkel ide-oda mozgatva tapogatnak. Szemük nincs. Rágó szájrészük és állkapcsuk ízületileg nem kötődik a fej külső falához, hanem a fej belsejébe van belemélyesztve, alaprészeivel együtt. Az állkapcson különálló belső- külső karéjt és egy rövid tapogatót lehet megkülönböztetni. Az ajaktapogató két rövid, ízeletlen nyúlványból áll. Alsó ajkuk nagyrészt összenőtt a fej egyes részeivel, közepén két széles kiugrást visel (belső karéj), amelyek mögött két kisebb kúp áll (külső karéj). Elcsökevényesedett szájrészeivel az állat nem képes szilárd táplálékot szétharapni, arra van utalva, hogy lágy, nedvdús növényi és állati anyagokkal táplálkozzék.

Minden Diplura háromszelvényes torral, hat lábbal és egy tíz szelvényből álló potrohhal rendelkezik, melynek végén hosszú, merev, számos ízből álló, serteszerű farok függelékeket (2db)  találunk. Ezen szervek tapintási ingerekre érzékenyek, ezért hátulsó csápként is megállják a helyüket. Az utolsó tori lábpár mögött, az első potrohszelvény hasi oldalán egy pár hengeres vagy kúpos lábcsonk található, amely a hímen nagyobb, a nőstényen kisebb. A 2.–7. potrohszelvény haslemezein egy-egy pár vesszőalakú stylus van, ezeknek a belső oldala mellett pedig egy-egy kitűrhető, ventrális zacskót találunk.  A tizenegyedik szelvényhez tartoznak a hosszú farokserték. A test végszelvénye egy felső és két alsó lemezből áll.

 

Táplálkozás:

Rágó szájrészükkel táplálkoznak, legfőképpen bomló hulladékokat, állati-növényi lágy anyagokat.Malpighi-edényeik nincsenek. Ezeket egy 16 sejtből álló gyűrű helyettesíti, amely a végbél kezdetén helyezkedik el.

 

Légzés:

Légzésük a tracheákon, a finom bőrön és a vékonyfalú ventrális zacskón keresztül történik, amelyek párosával helyezkednek el a potrohszelvény hasi oldalán. A légzési rendszernek 3 stigmája van az elő-közép-és utótoron. A ventrális zacskókat vér duzzasztja meg a nedves levegőben, ezért hólyagszerűen előbuggyannak.

 

Szaporodás:

Mint más,nem rovar hatlábú, ezen faj is külső megtermékenyítéssel szaporodik. A hím egyed 200 db spermadobozt rak le egy héten, remélve a legalább két napig tartó életben maradásukat. A nőstény összeszedi őket, majd egy üregben hagyja  a tojásait. A ’’fiókák” átalakuláson nem mennek keresztül.

 

Szerepe a talajban, ökoszisztémában: hasznos hulladékeltakarítók,fontos szerepük van az anyagforgalomban.

Szerző által felhasznált források

http://en.wikipedia.org/Wiki/Diplura
http://enfo.hu/node/10278
A tudás fája-Marshall Cavendish Enciklopédia-2000