Zsírbontó enzimet termelő Rhyzopus fonalas gomba

Kép forrása
http://sjsphoto.com/clients/D-Burke-01/content/rhizopus-oryzae
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A zsírbontó enzimeknek (lipázoknak) fontos szerepük van az élő szervezetben, elsősorban az emésztés során. A lipázok segítik a zsírfelvételt. A zsír csak vízoldható (vizes emuzió) formában képes felszívódni és bekerülni a vérbe.

A vérárammal is csak vízben (vérben) emulgeált formában tud eljutni a megfelelő szervekhez.  A szervekben a zsír vagy elég, vagy beépül a szervezetbe, például a sejthártyába vagy a sejten belüli hártyákba, membránokba.

Ipari lipáz enzim előállításához baktériumokat, élesztőgombákat és fonalas gombákat alkalmaznak.

Az enzimtermelés nagyméretű reaktorokban (fermentorokban) történik. Először felszaporítják a mikroorganizmust, majd a körülményeket az enzimtermelés szempontjából megfelelőre állítva megkezdik az enzim termeltetését.

Ipari lipáztermelésre alkalmas baktériumok a Pseudomononas, Achromobacter, Arthrobacter, Streptomyces, Staphylococcus nemzetség fajai.

A gombák közül elsősorban a fonalas gombák alkalmasak ipari lipáztermelésre, így az Aspergillus, a Mucor és Rhizopus, Geotrichum, Penicillium, vagy a Humicola nemzetség tagja. Az élesztőgombák, így a Candidák, Hansenulák, Saccharomycesek (pl. Saccharomyces lipolytica) között is akadnak jó lipáztermelő fajok és törzsek.

Az ipari méretekben előállított zsíroldható lipázokat, azaz zsírbontó enzimeket a következőkhöz használják:

  • élelmiszerek előállításánál, például tejtermékek ízanyagainak kialakítására vagy tésztafélék, lisztkészítmények állagának kialakítására
  • kozmetikumokban
  • mosási segédanyagként például a modern mosóporokban.