Embergyógyászati vakcinák

Kép forrása
http://www.hirado.hu/Hirek/2009/09/03/08/Kina_piacra_dobta_az_uj_influenza_oltoanyagat.aspx
Leírás szerzője
KÖRINFO

 

Az embergyógyászati vakcinák olyan anyagokat tartalmazó készítmények, amelyek fajlagos és aktív immunitást képesek előidézni az emberi szervezetben a fertőző kórokozóval vagy az általa termelt toxinnal vagy antigénnel szemben. Az embergyógyászati vakcinák tartalmazhatnak:

  • kémiai vagy fizikai módszerekkel inaktivált mikroorganizmusokat, amelyek a kívánt immunizáló sajátságaikat megőrizték;
  • élő mikroorganizmusokat, amelyek természetüknélfogva avirulensek (nem képesek betegséget okozni) vagy amelyeket virulenciájuk gyengítése céljából előkezeltek, anélkül, hogy a kívánt immunizáló sajátságaikat megszüntették volna;
  • mikroorganizmusokból kivont, vagy azok által kiválasztott, illetve rekombináns DNS technológiával termelt antigéneket. Az antigének felhasználhatók natív állapotukban vagy kémiai, illetve fizikai módszerekkel detoxifikálva (toxikus anyag mentesítve).
Az immunválasz a kórokozó bizonyos antigénjeire specifikus, ha az antigén megváltozik, a korábbi védőoltás nem nyújt védelmet az új antigént tartalmazó vírussal szemben.

 

Szerző által felhasznált források

http://www.ogyi.hu/dynamic/8_2007/0720070153.pdf