Immunológiai felhasználás

Szerző: 
KÖRINFO

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

A különböző mikroorganizmusokat (baktériumokat és vírusokat) vagy azok bizonyos alkotóit is fel lehet használni gyógyszerként. A vakcinák, vagy más néven oltóanyagok célja a szervezet védelmének biztosítása, az immunrendszer felkészítése a kórokozókkal szembeni ellenállásra egy vagy több meghatározott kórokozó támadásával szemben. Az oltóanyag segítségével immunitást, vagyis védettséget szerezhetünk az egyes patogén mikrobákkal szemben. Az immunizálásnak alapvetően kétmódja van, az aktív és a passzív immunizálás.

  • Passzív immunizáció: a kórokozó patogenitásában (betegséget okozó tulajdonság) döntő szerepet játszó antigénekkel szembeni ellenanyagokat juttatunk a szervezetbe. Ilyenkor a hatás csak arra az időszakra terjed ki, amíg az ellenanyagok ki nem ürülnek. Passzív immunizálás során kész antitesteket juttatnak be a szervezetbe, így ezt leginkább gyógyterápiára használják.
  • Aktív immunizáció (vakcináció) során a szervezet immunrendszerét késztetjük specifikus ellenanyagok termelésére. Célja a tartós, elméletileg életre szóló immunitás létrehozása.  Ezt a módszert általában profilaxisra (megelőzésre) használják.