Vírusvakcinák

Kép forrása
http://www.szabadfold.hu/csaladotthon/venynelkul/virus_okozhatja_a_magas_vernyomast
Leírás szerzője
KÖRINFO

A vírusvakcinákat állatokban, előkeltetett tojásokban, megfelelő sejttenyészetekben, alkalmas szövetekben vagy géntechnológiával módosított sejtek tenyészeteiben szaporított vírusokból állítják elő. A vírusvakcinák lehetnek folyadékok és fagyasztva szárított termékek is. A következő két módszer használatos:

Az SPF tojást keltetik 6-8 napig, majd steril körülmények között fogászati fúróhoz hasonlóeszközökkel kilyukasztják és belefecskendezik a vírust, amit kb. 2-3 napig szaporítanak, majd kiszívják a vírus tartalmú folyadékot a tojásból.

A másik módszer a szövettenyészetekben történő vírus tenyésztés. Ebben az esetben először a sejteket kell elszaporítani, utána következhet a vírussal történő fertőzés. 

Szerző által felhasznált források

http://csw.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/Biotermektech/R%E9gi%20%F6t%E9ves%20k%E9pz%E9s/
Vakcinagy%E1rt%E1s/vakcinaalap.pdf