Koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek

Kép forrása
http://www.tdg.ch/actu/suisse/nombre-importations-illegales-medicaments-pourrait-elever-50-000-2009-02-10
Leírás szerzője
Oláh Eszter

A koleszterin a lipidek közé tartozó vegyület, amely a sejtmembrán és egyes hormonok felépítésében lényeges szerepet játszik. Nélkülözhetetlen a szervezet élettani folyamataiban, mégis mennyiségének kóros megnövekedése komoly veszélyekkel jár. Az összes koleszterinszintet a különböző koleszterinfrakciók együttesen adják. Ezek közül az úgynevezett LDL koleszterin káros, az érelmeszesedést fokozó összetevő. A HDL koleszterin, az ún. védő koleszterin pedig előnyös, mert hozzásegít a káros koleszterinrészecskék eltávolításához a véráramból.

A megemelkedett koleszterin előbb-utóbb lerakódik az erek falában és érszűkületet okoz. A koszorúér-betegség angina vagy súlyos esetben szívinfarktus képében jelentkezhet. A vérzsírok emelkedését okozó tényezők közül legfontosabb a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés. Örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek, elsősorban a cukorbetegség is magas vérzsírszinthez vezethetnek. A dohányzás, az elhízás, a testmozgás hiánya, a túlzott alkoholfogyasztás szintén magas vérzsírszinttel társul. A táplálékokban a magas telített zsírtartalmú, állati eredetű zsírok vezetnek leginkább kóros koleszterin szinthez.

Az antihiperlipidémiás szerek azok a gyógyszerek, amelyeket a magas HDL-koleszterin szinttel járó betegségek (például arterioszklerózis) kezelésére alkalmaznak. Az elmúlt évtizedben alapvetõen megváltozott az antilipidémiás kezelés szemlélete. Kikristályosodni látszik, hogy a fõ támadáspontot az LDL-koleszterin csökkentése jelenti, és ezen belül is a „minél alacsonyabb, annál jobb” alkalmazási alapelv látszik érvényesülni.

A vérplazma lipidszintjét csökkentő gyógyszerek

Epesavkötő gyanták

     - cholestyramin

     - colestipol

HMG CoA-reduktáz gátlók

     - compactin

     - lovastatin

     - simvastatin

     - pravastatin

     - fluvastatin

A plazma lipoprotein-lipáz serkentői

     - acidum nicotinicum

     - acipimox

fibrátok

     - bezafibrát

     - fenofibrát

     - gemfibrozil

     - ciprofibrát

A fibrátok hatására a plazma triglicerid koncetráció 30-50%-kal csökken, a HDL-koleszterinszint 5-6%-kal növekszik meg. A hatásosság nagymértékben függ a kiindulási lipidértékektõl. A fibrátok közötti különbségek vonatkozásában ismernünk kell, hogy a gemfibrozil nem csökkenti az LDL-koleszterin szintet, míg a bezafibrát és a fenofibrát 10-20%-os mértékû LDL-koleszterin mérséklődést eredményez.

Más mechanizmussal ható szerek

     - probucol

     - Eszterin koleszterin-szint csökkentő tabletta

Természetes antiarterioszklerotikus anyagok

     - ösztogének

     - antioxidáns táplálékkiegészítők

A statinok és a fibrátok biológiailag nem vagy nehezen bontható anyagok, megjelennek a felszíni vizekben.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Koleszterinszint-cs%C3%B6kkent%C5%91_gy%C3%B3gyszerek http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/koleszterinszint-emelkedes-102493.html http://www.orvosilexikon.hu/module-Pages-display-pageid-56.html http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/VII/4/226.htm