Vegyjel: B
| Rendszám | 5 | 
| Atomtömeg | 10.81 g/mol | 
| Elektronegativitás | 2.0 | 
| Sűrűség (20°C-on) | 2.3 g/cm3 | 
| Olvadáspont | 2076 °C | 
| Forráspont | 3927 °C | 
| Atomsugár | 0.098 nm | 
| Ionsugár | 0.027 nm | 
| Izotópok | 2 | 
| Elektronszerkezet | [ He ] 2s22p1 | 
| Első ionizációs energia | 800.5 kJ/mol | 
| Második ionizációs energia | 2426.5 kJ/mol | 
| Harmadik ionizációs energia | 3658.7 kJ/mol | 
| Felfedezte | Sir Humphry Davy and J.L Gay-Lussac 1808-ban | 
A bór fémes elem, a periódusos rendszer 13. csoportjából az egyetlen elem, amely nem fém. Elektron-hiányos anyag, a hiány a p-mezőben keletkezik. Több formában létezik, a leggyakoribb az amorf bór, mely sötét színű, mikrokristályos, közepes reakcióképességű, reagál oxigénnel, savakkal és lúgokkal. Reakcióba lép fémekkel, ekkor boridok képződnek. Szobahőmérsékleten rossz vezető, de magas hőmérsékleten javul ez a képessége.
Alkalmazások:
Gazdasági szempontból jelentős vegyülete a nátrium-bór-tetraborát dekahidrát (Na2B4O7.10 H2O) vagy más néven bórax, melyet szigetelő üvegszálakban és perborátként fehérítésre használnak fel. A bór vegyületeket felhasználják szerves szintézisekben, üvegek gyártásához és faanyagvédő szerként. Bórszálakat használnak a fejlett űrszerkezetekben, a nagy szilárdságának és kis súlyának köszönhetően. Manapság bórvegyületeket alkalmaznak élelmiszerekben is tartósítószerként, például margarinban és halakban.