Ehető lárvák

Ehető lárvák

Szerző:
Gruiz Katalin

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

Az Európába élő emberek nem tekintik tápláléknak a lárvákat, a különböző bogarak, tücskök elfogyasztásától is idegenkednek. Ezzel ellentétben az afrikai, dél-amerikai törzsek táplálékának még ma is fontos részét képezik a rovarok, bogarak, hernyók, lárvák, főleg azokon a területeken, ahol ritkaságszámba megy a hús és a hal. Thaiföldön például az emberek nyüveket, szöcskéket, csótányokat és egyéb rovarokat fogyasztanak rágcsálnivalóként, akár sör mellé is.

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete, a FAO olyan kampányt készít elő, amellyel az ehető, fehérjében gazdag rovarok fogyasztására igyekszik ösztönözni a fejlett és fejlődő országok lakosait is.

"Erdei rovarok élelmiszerként: az ember visszaharap" - így hangzik a mottója annak a nemzetközi FAO-konferenciának, amelyet a thaiföldi Csiang Majban tartottak.

Ezeknek a rovaroknak egyik legnagyobb előnye, hogy elsősorban azokon a területeken gyűjtik vagy tenyésztik őket, ahol nem alkalmaznak növényvédőszereket. További előnyei, hogy a rovarok tenyésztése nem olyan költséges, mint a marhák, birkák vagy disznók, mivel kevesebb táplálékot fogyasztanak,  ezáltal kisebb mértékben járulnak hozzá a üvegházhatás fokozódásához. A rovarok ökológiai lábnyoma is lényegesen kisebb, mint a hagyományos tenyészállatoké.

További képeket, ötleteket, ételrecepteket talál ehető rovarokkal kapcsolatban, ha ide kattint.

Forrás

http://eletmod.hu/tart/cikk/j/0/82650/1/eletmod/Ez_a_jovo_larvak_es_a_termeszek_az_ENSZ_etlapjan